Hoppa till innehållet

Sveriges kommuner och regioner behöver ett Lyxfällan-kontrakt

Sveriges kommuner och regioner nu är ute på sin årliga tiggarrunda efter att de än en gång förlorat överblick över omfattningen av sina tillgångar, skulder och ekonomiska situation. Till skillnad från tv-programmet Lyxfällan står de helt ogenerat i tv, år efter år, och istället för skuld och skam kräver de mer pengar, skriver investeringsrådgivaren Dag Detter.

I Viaplays tv-program Lyxfällan, som nu är inne på sin 33:e säsong, får privatpersoner hjälp att reda ut ett ekonomiskt beteende som de egentligen inte har råd med.

Det mycket populära programmet visar deras reaktioner och känslor och inleds med att familjen beskriver sin situation och sedan skriver på ett kontrakt där programledarna hjälper med skuldsanering och presenterar en månadsbudget till familjen. När programledarna fördjupar sig i varför deltagarna i kraschat sina ekonomier, tagit sms-lån, och prioriterat skevt, skäms deltagarna och lovar bot och bättring, 

Någon liknande reaktion märks inte när Sveriges kommuner och regioner nu är ute på sin årliga tiggarrunda. Detta efter att de än en gång förlorat överblick över omfattningen av sina tillgångar, skulder och sin ekonomiska situation och dess accelererande försämring. Till skillnad från i Lyxfällan står de helt ogenerat i tv, år efter år, och istället för skuld och skam kräver de mer pengar. 

En annan skillnad är att ansvariga inom Sveriges kommuner och regioner är valda just för att de har ansetts som speciellt lämpliga att sköta den största ekonomiska organisationen i samhället, med långt mycket mer omfattande finanser än något företag. Ingen förvaltar en större förmögenhet än de som just är satta att förvalta våra skattepengar. De är utan jämförelse Sveriges fastighetsägare och kontrollerar halva fastighetsmarknaden i varje svensk stad eller region. 

Ändå är det just dessa personer som varje år, helt ogenerat tycks fullständigt överraskade över hur räkenskaperna inte går ihop. 

Denna årligen återkommande teater om de offentliga finanserna ter sig overklig för de flesta. För privatpersoner är de viktigaste ekonomiska besluten relaterade just till hur vi hanterar våra tillgångar och våra skulder – vår personliga balansräkning. Vi har den i åtanke när vi köper en bostad, sparar till pensionen eller att bistå med resurser till barn eller barnbarn. Information om personliga balansräkningar blir i sin tur grund för interaktioner med banker, skattemyndigheter, socialtjänst och skilsmässoadvokater – alla med betydande inflytande över våra liv. 

”Kraschade offentliga ekonomier, kanske inte sänks av sms-lån, men shoppingberoendet och skeva prioriteringar känns igen.”

För företag i en marknadsekonomi blir balansräkningen ännu mer central. Utan en konstant uppdaterad och korrekt förståelse av tillgångar och skulder kan ett företag inte få tillgång till det kapital som behövs för att utveckla nya verksamheter. Dessutom kommer företagets intressenter – ägare, anställda, kunder, leverantörer, fordringsägare och samhället – inte ha den information de behöver för att säkert interagera med företaget. Sådana frågor är så viktiga att korrekta och aktuella finansiella rapporter är ett universellt krav enligt företagslagstiftningen och regleras i hög grad av staten.

Deltagarna i Lyxfällan blir snabbt medvetna att de har både tillgångar och skulder som påverkar deras inkomster och utgifter, varför det blir snart tal om att rensa upp bland det som är en belastning eller misskött.

Men i den offentliga ekonomin tilldelas kommuner och regioner bidrag oavsett om de lägger pengar på relevanta utgifter eller försöker utnyttja sina tillgångar på bästa sätt så att de ger högsta möjliga inkomster. Kraschade offentliga ekonomier, kanske inte sänks av sms-lån, men shoppingberoendet och skeva prioriteringar känns igen.

Den offentliga sektorn sitter på kommersiella fastigheter värda mer än dubbelt så mycket som värdet av samtliga fastighetsbolag på Stockholmsbörsen. Men de hålls dolda och förblir därmed misskötta. Privatpersoner med stora förmögenheter hade knappast kunnat få hjälp från offentliga medel utan att först få ordning på hela sin balansräkning. Detta borde även gälla Sveriges kommuner och regioner. Dags för ett Lyxfällan-kontrakt för kommuner och regioner innan det betalas en krona till.

Dag Detter, investeringsrådgivare

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så blev sextiotalshusen en energikälla – kunde sälja el redan första året

Steg för steg har bostadsrättsföreningen Trelleborgshus 1 förbättrat sin energiprestanda. Kronan på verket är de solceller som installerades 2021 och som redan första sommaren genererade ett så stort överskott att BRF:en kunde börja sälja el

– Man gör en sak, tjänar in pengar på det, och så lägger man besparingen på nästa sak, säger tidigare ordföranden Urban Nilsson.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur er bostadsrättsförening kan investera i solceller. 

Bostadsrättsföreningen Trelleborgshus 1 består av fyra bostadshus med 136 lägenheter, ett miljöhus och garagelängor. I flera år har föreningen arbetat aktivt med effektiva energiförbättringar – och i och med installationen av solceller 2021 fick fastigheten samma energiprestanda som ett nybygge. För detta utsågs Trelleborgshus 1 samma år till årets mest hållbara bostadsrättsförening av Riksbyggen.

Elingenjören Urban Nilsson hade jobbat länge inom el- och kylbranschen när han för sexton år sedan blev styrelseordförande för Brf Trelleborgshus 1. Erfarenheterna hjälpte honom i arbetet med att göra sextiotalshusen mer klimatsmarta.

– När jag började hade styrelsen inlett förnyelsen genom energibesparande åtgärder som extraisolering av fasader och vindar, byte till treglasfönster och automatisering av husens värmesystem. Sedan tog jag arbetet vidare – och på tre år lyckades vi förbättra våra energiprestandavärden från 137 till 87 kWh/m2, säger Urban Nilsson som idag har lämnat posten som ordförande.

Urban Nilsson, styrelseordförande för Brf Trelleborgshus 1.
Urban Nilsson, styrelseordförande för Brf Trelleborgshus 1.

Under åren i styrelsen ledde han föreningen genom en mängd hållbarhetssatsningar: extra täta säkerhetsdörrar till alla lägenheter, ackumulatortankar anslutna till värmepumparna, laddstolpar på parkering och i garage, inköp från lokala leverantörer, fastighetsnära källsortering, utlåningscyklar, grönsaksodlingar, insektshotell, bikupor, och mer därtill.

Solcellerna på taken kallar han för kronan på verket. De 750 solpanelerna upptar en yta av 1 226 kvm och har en effekt om cirka 250 kWp med 90 kWh batteribackup. Under 2023 producerade solcellerna drygt 250 MWh.

– Redan första sommaren genererade de ett så stort överskott av energi att vi kunde sälja tillbaka el till Trelleborgs energiverk – så mycket att det räckte för att värma upp fem enplanshus i ett år, säger Urban Nilsson.

Solcellsprojektet genomfördes i samarbete med Riksbyggen, något som Urban Nilsson är mycket nöjd med.

– Det är verkligen ett genomtänkt projekt och det blev väldigt bra att göra det tillsammans med Riksbyggen. Själva hade vi inte klarat ett så stort jobb.

Förbättringarna har utförts i olika steg så att föreningen inte direkt har behövt höja avgifterna.

– Man gör en sak, tjänar in pengar på det, och så lägger man besparingen på nästa sak. Eftersom vi köper ekonomisk och teknisk förvaltning av Riksbyggen så har vi också kunnat ta hjälp av deras konsulter och på så vis kunnat undvika dyra misstag.

Föreningen ser investeringen i solceller som ett sätt att framtidssäkra sig mot elkostnaderna – men det handlar inte bara om pengar. Sedan solcellerna installeras har föreningen sparat in nästan 300 ton koldioxid. Det motsvarar planteringen av nästan 9 000 träd.

– Med tiden kommer den här investeringen att betala sig själv, men redan nu känns det bra att vi faktiskt gör något för miljön, säger Urban Nilsson.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Riksbyggens fastighetsförvaltning 

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort. 

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera